Historia

Gra Taspony została utworzona przez Pana Eizo Yamaguchi w 1981 roku w rejonie Nagoya w Japonii. W latach 80 w Japoni było więcej osób starszych niż młodszych, którzy po prostu bardzo mała się ruszali. Pan Eizo jako rehabilitant chciał to w pewien sposób naprawić. Na co dzień używał lekkiej piankowej piłki do rehabilitacji i pewnego dnia wpadł na pomysł by stworzyć taką lekką, prostą grę pierwotnie dla osób starszych lecz skierowaną dla osób w każdym wieku. Inspirował się przy tym siatkówką, tenisem stołowym jak i ziemnym. Zależało mu na stworzeniu gry, która nie może zrobić krzywdy oraz nie stanowi dużego problemu pod względem sprzętu (stąd gra rękoma).

Popularność

Obecnie gra pomału nabiera na popularności głównie w Azji. Są organizowane turnieje w Japonii, Taiwanie, Indonezji, Korei Południowej. Hong Kongu. W tych krajach prowadzą szkolenia dla sędziów i instruktorów Taspony.

W Europie na chwilę obecną sprzęt do Taspony posiada Stowarzyszenie Spogle oraz Akademia Wychowania Fizycznego Józefa Piłsudskiego w Warszawie.

Przepisy gry

Przepisowo, gra nie wiele różni się od tenisa ziemnego. Zamiast rakiety uczestnik musi odbijać piłkę wewnętrzną częścią dłoni lewej lub prawej. Punkty zdobywa się poprzez trafienie piłka w pole przeciwnika. Niedozwolone jest uderzenia piłki dwoma dłońmi naraz, a także jakakolwiek inną częścią ciała. Zagrywa ten kto zdobywa punkt.

Gra się do 15 punktów na przewagi. Odbywają się gry pojedyncze jak i w deblach.