Historia

YOU.FO powstało w Holandii w 2012 roku. Twórcą koncepcji jest Bas Ruyssenaars, który wymyślił tę grę będąc jeszcze dzieckiem. Po 2 latach szlifowania koncepcji udało się utworzyć finalny produkt, który buduję swoja popularność w krajach Beneluxu, Niemczech, USA oraz Arabii Saudyjskiej.

Koncepcja YOU.FO została nagrodzona w wielu prestiżowych konkursach takich jak ISPO Brandnew 2013, National Sports Innovation Award 2013 czy Profit Innovation Award 2012.

YOU.FO to w skrócie połączenie takich sportów jak Frisbee i Lacrosse. Dzięki aerodynamicznemu krążkowi oraz specjalnie zaprojektowanemu kijowi do rzucania można realizować niezwykle wiele form gier i zabaw.

Ta dyscyplina to gra zespołowa rodem z koszykówki, w której kluczowym atrybutem każdego gracza jest kij jak w hokeju oraz celowanie do okrągłej bramki niczym w footbalu amerykańskim. Jednak YOU.FO nie jest żadną z tych gier i proponuje o wiele więcej.

Zasady gry

Oficjalna gra polega na złapaniu krążka za linią pola punktowego po stronie przeciwnika. Grają 2 drużyny 5 osobowe. Nie można wykonywać kroków z krążkiem na kiju, jedyny możliwy ruch to piwot jak w Koszykówce. Polski wariant tej gry zakłada możliwość wykonania 3 kroków z krążkiem jak w Piłce ręcznej oraz możliwość zdobycia punktu poprzez trafienie krążkiem do specjalnie pompowanej bramki.

Inne warianty gry

Wybierz grę: freestyle lub gra na określonych zasadach, rywalizacja lub trening fitness, jeden-na-jeden lub zespołowo.
Wybierz miejsce: w miejskim parku lub na boisku, na plaży, w pomieszczeniu lub na świeżym powietrzu.

YOU.FO gra podstawowa: jeden-na jeden lub zespołowo

Punkty są przyznawane, gdy krążek spadnie na ziemię na polu przeciwnika lub gdy przeciwna drużyna popełni błąd.

basic

YOU.FO gra podstawowa bez siatki: minimalna odległość między polami: 20 metrów.

YOU.FO gra podstawowa: boisko do siatkówki

Dia2

Na zewnątrz: minimalna wielkość boiska 18x9m, 1 lub 2 graczy na drużynę. w przypadku większej liczby graczy (3 lub 4) należy powiększyć wymiary boiska. W pomieszczeniu: minimalna wielkość boiska 18x9m, 1 do 3 graczy na drużynę.

YOU.FO gra podstawowa: boisko do tenisa

Dia3

Na zewnątrz: minimalna wielkość boiska 24x11m, 1 lub 2 graczy w drużynie, w przypadku większej liczby graczy (3 lub 4) należy powiększyć wyiary boiska. W pomieszczeniu: minimalna wielkość boiska 18x9m, 1 do 3 graczy na drużynę.

YOU.FO Central

Dia6Gra zespołowa skupiona wokół nadmuchiwanego koła. Punkty są przyznawane za celny rzut krążkiem do koła, w przypadku gdy taki krążęk złapie członek tej samej drużyny, przyznawane są dodatkowe punkty.

Po więcej informacji zapraszamy na stronę oficjalną Polskiego YOU.FO.

Znajdziecie tam dane o produkcie oraz więcej informacji na temat odbywających się treningów, działań promocyjnych oraz możliwości zakupu sprzętu.